< p>

Kabels bij groeiplaatsen in een stedelijke omgeving


Kabels en groeiplaatsen, het is steeds weer een uitdaging, want het blijft voor bomen vreselijk druk onder de grond.Met weinig ruimte veel doen is voor groeiplaatsen niet onbekend. Bij bomen begint het met de wortels, deze moeten in het stedelijk gebied langs alle kabels af. Het is vooral lastig in de stedelijke omgeving waar wortels de ruimte moeten delen met kabels, leidingen en funderingen.

De bodem moet redelijk luchtig zijn, voldoende vocht en voeding bevatten en goed toegankelijk zijn voor zuurstof. Dat is in een stad moeilijk; een verhard maaiveld en een verdichte ondergrond. Dan is er ook de uitdaging vooral in West-Nederland dat het grondwater zo hoog staat en is er dus verticaal gezien weinig ontwikkelingsruimte. In de breedte lukt het vaak ook niet; door kabels, leidingen en funderingen.

Het lijkt nu dat het altijd lastig is maar het is niet onmogelijk, als er zo vroeg mogelijk met groeiplaatsen rekening gehouden wordt met de vereiste ondergrondse ruimte om de wortels te laten groeien, dus als er rekening gehouden wordt met de uiteindelijke grootte van de boom tegenover de groeiplaats. Dan kan zowel de ondergrondse infrastructuur als de natuur samen groeien, met een goede resistentie voor de toekomst.

Lees meer: https://www.greenpro-online.nl/artikel/groenadvies-amsterdam-over-groeiplaatsen-in-een-stedelijke-omgeving/

© 2022 Greenmax