< p>

Abseilende hoveniers onderhouden verticaal bos Trudo Toren


Op vrijdag 1 oktober is er door vertegenwoordigers van woningcorporatie Trudo en de Italiaanse architect Stefano Boeri toelichting gegeven op de Trudo Toren in Eindhoven. Hierbij werd een demonstratie gegeven door het onderhoudsteam, dat het eerste verticale bos in Nederland gaat onderhouden. Abseilend vanaf grote hoogte gaan de zogenoemde ‘flying garderners’ zo’n 3 à 4 keer per jaar het groenonderhoud uitvoeren.


De Trudo Toren is een toren met betaalbare woningen met bomen en struiken tot op wel 70 m hoogte. Directeur-bestuur Theo van Kroonenburg zegt enorm trots te zijn op de prestatie die is geleverd. "Dankzij ambitie, lef, het samen innovatief aangaan van uitdagingen en natuurlijk die prachtige samenwerking met het team van de Italiaanse architect, de overige uitvoerende architecten, ingenieurs, groendeskundigen, medewerkers van Trudo en natuurlijk alle bouwers, hebben we dit prachtige gebouw met 125 woningen kunnen realiseren. Een levend groen hart in het bruisende Strijp-S in Eindhoven. De Trudo Toren is het allereerste verticale bos dat speciaal ontworpen is voor de sociale huursector.”

Ook wethouder Wonen, Yasin Torunoglu, is te spreken over de toren. "Dit is echt een statement. Dit prachtige gebouw, dat iconisch is voor onze stad, laat zien dat het bouwen van betaalbare woningen en duurzaamheid samengaan. Grote complimenten voor wat er hier gerealiseerd is. Ik kijk uit naar de volgende projecten, want er zijn nog zoveel mensen die we ook een betaalbaar en mooi eigen plekje gunnen in onze stad.”

Stedelijke vernieuwing, verduurzaming en vergroening
De Trudo Toren is gebaseerd op een ontwerp van de architect Stefano Boeri, namelijk Bosco Verticale in Milaan. "Het Bosco Verticale is de afgelopen jaren op verschillende manieren beschreven: als anti-architectuur, of als Urban Fostery manifest. In werkelijkheid was het allereerst een experiment, een prototype van een huis voor bomen, ook bewoond door mensen. Het was een verkenning van nieuwe manieren van hoe we ons kunnen verhouden tot elkaar en tot andere levensvormen. Een zoektocht naar een nieuwe vorm voor stedelijke vernieuwing, verduurzaming en vergroening. Het was een grote uitdaging om dit concept in een betaalbare variant te ontwerpen voor de inwoners van de stad Eindhoven. En ook een grote eer. Nu heeft deze prachtige lichtstad ook een groen icoon voor stedelijke bebossing.”

Bron: https://www.hortipoint.nl/tuinenlandschap/abseilende-hoveniers-onderhouden-verticaal-bos/

De behoefte om bomen extra steun te geven zonder onooglijke palen of boombanden wordt steeds groter. Kluitverankering is een efficiënte en betrouwbare manier om bomen ondergronds te verankeren met een hele goede prijs/kwaliteitsverhouding.

Bekijk ook onze kluitverankeringssets: https://www.greenmax.eu/nl/kluitverankering/

 

© 2021 Greenmax