< p>

Moeten de boompalen binnen of buiten de gietrand staan?


Gietranden zijn niet meer weg te denken tegenwoordig, bij vrijwel iedere nieuwe aanplant wordt een gietrand rondom de boom geplaatst om eenvoudig en doeltreffend water te kunnen geven. Vaak wordt de gietrand aan de boompalen vast gespijkerd. Maar… moeten deze palen nou binnen of juist buiten de gietrand staan?Gietranden zijn niet meer weg te denken tegenwoordig, bij vrijwel iedere nieuwe aanplant wordt een gietrand rondom de boom geplaatst om eenvoudig en doeltreffend water te kunnen geven. Vaak wordt de gietrand aan de boompalen vast gespijkerd. Maar… moeten deze palen nou binnen of juist buiten de gietrand staan?

Het juiste antwoord hierop is.. buiten de gietrand! Zoals bij de volgende projecten te zien is:De reden is eigenlijk heel eenvoudig: Waar moet de boom het water krijgen? Op de kluit! Waar staan de boompalen? Naast de kluit!

Als de boompalen dus binnen de gietrand staan, loopt het water van de kluit af, naast de kluit, de losse grond in waardoor de kluit niet veel water op kan nemen. De boompalen moeten dus buiten de gietrand staan, zodat het water precies bovenop de kluit komt en het water in de kluit kan weglopen en niet langs de kluit direct de ondergrond inzakt. Hierdoor werkt de gietrand optimaal.

We zien gelukkig dat het vaak goed gaat, maar helaas zien we toch ook regelmatig nog dat de boompalen binnen de gietrand staan. Wij hopen sommige van jullie hierbij weer iets te hebben kunnen leren.

Meer info over alle gietranden? Ga naar: https://www.greenmax.eu/nl/gietrand/

© 2022 Greenmax