< p>

Wortelopdruk voorkomen in Elburg


Tijdens de renovatie van de Havenkade in Elburg zijn wortelgeleidingspanelen geplaatst. Met deze panelen worden boomwortels dieper onder de verharding geleid.
Boomwortels bevinden zich vaak in de funderingslaag onder de wegverharding. Om toekomstige schade aan de verharding te voorkomen heeft de gemeente Elburg gekozen om de wortelgeleidingspanelen van GreenMax toe te passen.

Het geleidingspaneel is ontworpen om de opdruk van bestrating te voorkomen. De speciale wanden met geleidingsribben geleiden boomwortels dieper in de grond. Aan de onderzijde van het paneel kunnen de wortels horizontaal verder groeien, waardoor de boom goed in de grond verankert en er geen schade aan de wegverharding ontstaat. Deze doorwortelbare zone is bijvoorbeeld te maken met bomenzand of bomengranulaat. Er wordt hierbij altijd geadviseerd om aan de achterzijde van de panelen een hogere verdichting te creëren, zodat stabiliteitswortels niet meer omhoog groeien. Meestal houdt dit in dat er verschillende grondsoorten worden gebruikt.

De geleidingspanelen zijn in november geplaatst door van Gelder B.V. uit Elburg.

GreenMax Wortelgeleiding
© 2021 Greenmax