< p>

LUWA is genomineerd


Na de machinale inbouwmethode van wortelwering heeft het vakblad Boomzorg ook ons LUWA systeem genomineerd voor de Green Innovation Award 2014!NWST, uitgever van de vakbladen Stad+Groen, Boomzorg en Boom in Business organiseren voor de eerste keer de Green Innovation Award. Er is een verdeling gemaakt in vier subcategorieën. De eerste categorie is Bomen, Planten en Heesters. De tweede is Techniek. De derde categorie is Informatietechnologie en de laatste is Beheer & Onderhoud. Uit alle aanmeldingen wordt een selectie gemaakt en deze innovaties worden in de vakbladen behandeld.

Eerder konden wij al mededelen dat de RootSolutions Machinale Inbouwmethode is genomineerd voor de Green Innovation Award.


In augustus verschijnt een artikel in het vakblad Boomzorg waarin de nominatie van het LUWA systeem bekend wordt gemaakt. LUWA is een nieuw en innovatief systeem om beluchtings- en bewateringssystemen te scheiden.

Veel jonge bomen in de stedelijke omgeving hebben last van droogte of te weinig zuurstof. Deze problemen ontstaan onder andere door een te hoge verdichting onder de verharding. Een efficiënte ventilatie en irrigatie is daarom van vitaal belang om stadsbomen te ondersteunen. Bij gebruik van twee losse systemen bestaat het risico dat bewatering plaatsvindt via de beluchtingsbuis. Dit vormde het uitgangspunt voor de ontwikkeling van het LU(cht)WA(ter) systeem.

Beluchtings- en Drainagebuizen
Vooral in de stedelijke omgeving wordt er gezocht naar doeltreffende methodes om jonge aanplant effectief te bewateren en van extra lucht te voorzien. Iedereen heeft ze wel eens gezien. Beluchtings- en/of drainagebuizen die naast de boom een stukje uit de grond steken. Drainagebuizen zijn een veelgebruikte vorm van bewatering binnen de bebouwde kom. Dezelfde buizen worden ook toegepast om het wortelpakket van de boom van extra zuurstof te voorzien. Soms worden drainagebuizen gecombineerd met beluchtingsbuizen, maar dit is absoluut niet de bedoeling. Het is aan te raden om deze buizen altijd gescheiden te houden. Beluchtingsbuizen zorgen voor extra zuurstof dieper in het plantvak. Beluchtingsbuizen worden daarom ook veel dieper geplaatst (onder de wortelkluit). Drainagebuizen worden juist op de bovenste helft van de kluit geplaatst. Bij bewatering is het namelijk noodzakelijk om water rondom de stamvoet te krijgen. Dit water moet vervolgens van boven in de grond zakken.

Het combineren van systemen
Er is lang nagedacht over een effectief invoerpunt voor water- en lucht. Belangrijk was om een innovatieve opening te bedenken waarbij er geen water in de beluchtingsbuizen kan lopen. Door een "terugslagklep" wordt spatwater in de beluchtingsbuizen voorkomen. Het water stroomt naar de bovengelegen buizen en de ventilatie blijft nog steeds volledig functioneel. Het LUWA systeem is een splitter waarbij 80 mm buizen gecombineerd worden. Via een klikmof of een T-Stuk worden de drainagebuizen verbonden. De beluchtingsbuis wordt los onderin het systeem geplaatst. Het is mogelijk om flexibele beluchtingsbuizen te plaatsen maar ook een drukvaste 45% geperforeerde buis kan worden gebruikt. Deze buis wordt gebruikt voor beluchting in bomengranulaat.

Meer informatie
LUWA Productpagina
© 2021 Greenmax