< p>

Wortelschermen in Terneuzen


De RS1000 Wortelfrees is vorige week ingezet bij de gemeente Terneuzen. Langs de Laan van Othene is 2 km RootControl wortelwering geplaatst.
Vorige week is 2 km RootControl wortelscherm geplaatst om wortelopdruk te voorkomen langs de Laan van Othene. Het project werd uitgevoerd door BTL Bruinisse en BTL Bomendienst in opdracht van de gemeente Terneuzen.

Op woensdag 21 mei was er ruimte voor een korte demonstratie van de machine. Tijdens deze demonstratie kregen bezoekers de kans om de machine van dichtbij te bekijken en meer te leren over deze innovatieve methode om wortelschermen te plaatsen.

Willem de Feijter (Hoofd Uitvoering), BTL Bomendienst:
"BTL Bruinisse en BTL Bomendienst hebben in samenwerking met Greenmax een eerste project gemaakt met machinale inbouw van wortelscherm. Het project is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Terneuzen. In totaal is er ongeveer 2000 strekkende meter wortelscherm in twee en halve dag ingebouwd. Deze productie en de nette manier waarop het scherm wordt aangebracht is niet te evenaren als men een andere methode toepast. De machine is compact kan makkelijk vanaf een fietspad werken zonder dat fietsers omgeleid moeten worden. De machine  werkt het inbrengen van het wortelscherm in 1 werkgang af. De grond naast het wortelscherm is dan verdicht en het fietspad veegschoon.  BTL is er van overtuigd dat de machine een goede oplossing is tegen wortelopdruk mits er vooraf goed is gekeken naar de boom-technische aspecten zoals het voorkomen van schade aan grote wortels. Tevens verdienen kabels en leidingen natuurlijk aandacht. Deze methode zal niet in iedere situatie inzetbaar zijn, een beoordeling hiervan is nodig per situatie. De ervaringen met het project in Terneuzen heeft BTL inzicht gegeven in de toepasbaarheid van de machine. BTL is ervan overtuigd dat zij de machine in de toekomst meer gaan toepassen in combinatie met hun eigen boom-technische mogelijkheden. BTL ziet ook veel mogelijkheden om het scherm preventief aan te brengen om fietspaden, kabels en leidingen te beschermen. Denk daarbij aan wegreconstructies, rioolrenovaties waarbij vaak de bomen al moeten wijken vanwege alle werkzaamheden. Men kan dan voordat men de nieuwe bomen plant al een wortelscherm plaatsen om bijvoorbeeld een kabel tracé te beschermen. Ook toepassingen langs fietspaden in het buitengebied zijn waarschijnlijk vaak goed mogelijk."


Gebieden waar frezen niet noodzakelijk is kunnen eenvoudig worden overgeslagen.Meer informatie
RootSolutions RS1000

© 2022 Greenmax