Categories: Dutch
      Date: okt 17, 2012
     Title: Demonstratie: Machinale Inbouw
De revolutionaire nieuwe machine om wortelschermen machinaal in te bouwen werd deze week in Rilland gedemonstreerd.
In onze toenemende verstedelijkte gebieden zorgt wortelgroei jaarlijks voor een aanzienlijke schade aan wegverharding, riolering en nutsfaciliteiten. Om deze schade te voorkomen wordt vaak een weringswand geplaatst om ongewenste wortelgroei tegen te gaan.

Het Duitse bedrijf Profi Wurzelschutz heeft een nieuwe frees ontwikkeld, die het mogelijk maakt om snel en eenvoudig wortelbescherming te plaatsen. Met de wortelfrees kunnen machinaal wortelweringswanden in een sleuf van slechts 10 centimeter breed geplaatst worden. Dat gebeurt met een geavanceerde machine, die in één werkgang bestaande wortels doorfreest, de weringswand op de juiste hoogte plaatst, de sleuf weer aanvult en verdicht in lagen van 20 centimeter en tenslotte de verharding schoon oplevert.

In Duitsland is de interesse voor de machine groot en de inbouwmethode wordt ook veelvuldig ingezet in bestaande situaties, maar ook vaak bij nieuwe aanleg. Na steeds meer aanvragen in Nederland wordt deze machine nu ook door de bedrijven Root Solutions en GreenMax in Nederland geïntroduceerd. In week 42 stonden al de eerste Nederlandse projecten gepland.Demonstratie in Rilland:
Op dinsdag 16 oktober werd er in de middag een demonstratie georganiseerd in Rilland. Er waren ongeveer 20 geïnteresseerden waaronder voornamelijk pers en medewerkers van gemeentes uit de omgeving. De bezoekers verzamelden zich eerst in de kantine van de plaatselijke voetbalclub. Voorafgaand aan de demonstratie werd er een presentatie verzorgd door Gillis Dellebeke van Root Solutions. Tijdens zijn voordracht werd er dieper ingegaan op de verschillende typen worteloverlast en de methodes om deze tegen te gaan.

Na de korte presentatie was het mogelijk om de werking van de machine met eigen ogen te zien. Tijdens de demonstratie werd de machine bediend door de ontwerper Frank Lessig van Profi Wurzelschutz. Met een afstandbediening kan hij de machine van afstand besturen en zo ook door de scherpste bochten manoeuvreren. Het is zelfs mogelijk om bijna haaksom met de wortelfrees te gaan.


Meer informatie over de wortelfrees